banner

sidebar1


Kevään 2019 tapahtumia Tapahtumat-osiossa!
Lue lisää...

Hiihtoviikko Kilpisjärvellä 5.-13.4.2019 (järj. Tiirismaan Latu)
Lue lisää...

Galleriassa kuvia talvitapahtumasta 16.2.
Lue lisää...

HISTORIA

Lempäälän Seudun Samoojat ryn historiaa

20-vuotis historiikki perustajajäsen Asta Laine-Eskoliinin kertomana
16.11.2008, Lempäälän käsityökeskus

 

18.09.1988 allekirjoittivat Markku Kuusj√§rvi, Arvo Virtanen ja Kirsti Isotalo yhdistyksemme perustamisasiakirjan Lemp√§√§l√§n Ehtookodossa pidetyss√§ perustavassa kokouksessa. Yhdistyksest√§mme tuli Suomen Ladun 164:s j√§senyhdistys ja se perustettiin keskusj√§rjest√∂mme 50-vuotisjuhlavuonna. T√§m√§ kuluva vuosi on siis Ladun 70- ja meid√§n 20-vuotisjuhlavuosi. Perustavassa kokouksessa oli l√§sn√§ 30 henke√§. P√§√§timme, ett√§ yhdistyksemme toimintamuotoihin tulee kuulumaan ainakin hiihtoa, patikkaa, py√∂r√§ily√§ ja vesist√∂retkeily√§. 22. marraskuuta -88 pidetyss√§ ensimm√§isess√§ syyskokouksessa p√§√§tettiin yhdistyksemme nimeksi ‚ÄĚLemp√§√§l√§n Seudun Samoojat‚ÄĚ; j√§senien kesken j√§rjestetyss√§ nimikilpailussa. Muista nimiehdokkaita olivat mm. ‚ÄĚPirkanmaan Petraajat‚ÄĚ, ‚ÄĚLemmon Retki- ja Latu‚ÄĚ sek√§ ‚ÄĚKuntoliikkujat‚ÄĚ. Ensimm√§isess√§ j√§senluettelossamme 13.03.89 oli yhdistyksess√§mme 20 j√§sent√§.

Yhdistyksemme toiminta joutui heti kovalle koetukselle, sill√§ kes√§kuussa 1989 valtakunnallinen ‚ÄĚSuomi meloo‚ÄĚ kanoottiviesti kulki Lemp√§√§l√§n vesien kautta. Yhdess√§ Lemp√§√§l√§n kunnan kanssa tapahtuma vietiin onnistuneesti l√§pi. Kaksi vuotta my√∂hemmin touhusimme ‚ÄĚmaailman suurimman saunan‚ÄĚ projektissa ja p√§√§simme tiett√§v√§sti Quinnesin enn√§tysten kirjaan yli 600 saunojan joukolla. Kolmas suuri projekti yhdistyksess√§mme on ollut vuonna 1997, jolloin Lemp√§√§l√§ss√§ j√§rjestettiin ‚ÄĚer√§vaelluksen SM-kisat‚ÄĚ. 2-henkisi√§ kilpailupartioita oli n. 150 4-p√§iv√§isess√§ kisassa. T√§m√§n kisan j√§rjest√§minen sujui erinomaisesti usean yhdistyksen yhteisty√∂n√§.

Muutoin yhdistyksemme toiminta lähti käyntiin perinteisesti. Kevät- ja syyskokoukset olemme pyrkineet pitämään maastossa Lempäälän ja myös Vesilahden alueella. Näin niihin on aina yhdistynyt pieni patikkalenkki luontoelämyksineen. Päivän patikkaretkiä on järjestetty myös muina ajankohtina ja niinpä kaikki päivämatkan etäisyydellä olevat luonnonsuojelukohteet on katsastettu. Yhdistyksemme on järjestänyt myös vaellus- ja melontakoulutusta. Mahdollisuuksien mukaan on myös otettu osaa keskusjärjestömme ja latualueen toimintaan.

Perinteisimm√§ksi lienee kuitenkin muodostunut kes√§n viikko 30, jolloin on suunnattu viikon vaellukselle, py√∂r√§retkelle tai p√§iv√§reppuretkille eri puolelle Suomea. Useimmiten on k√§yty pohjoisessa. Kuusamon karhunkierros on k√§yty kaksi kertaa, Hetta-Pallas on n√§hty, Saariselk√§, Lemmenjoki ja Muotkan aluekin ovat tuttuja. My√∂s Halti-tunturi on huiputettu kahden eri ryhm√§n toimesta, Kevon kanjonin pohjat on kahlattu. Viimeisimpi√§ ‚ÄĚvalloituksia‚ÄĚ ovat Kietsim√§tunturi, Sokosti ja Korvatunturi. Ik√§ on viime vuosina tuonut osalle ‚ÄĚpient√§ kremppaa‚ÄĚ ja niinp√§ rinkan kantaminen on vaihtunut kevyemp√§√§n p√§iv√§reppuun. It√§-Suomi. Ahvenanmaa, saaristo ja my√∂s napapiirin seudut ovat olleet t√§ll√∂in virkist√§ytymiskohteina.

Ensimmäisenä puheenjohtajana ja puuhamiehenä toimi Markku Kuusjärvi, siis vuodesta 1988 vuoden 1991 loppuun. Vuodet 1992 ja 1996 puheenjohtajanamme toimi Jussi Pulakka ja vuodesta 1997 alkaen on vastuussa ollut Pekka Eskolin. Hallituksessa väki on vaihtunut harvakseltaan. Erityisistä toimikunnaista on syytä mainita NIESTA-ryhmä, joka on toiminut alusta alkaen Rita Etuahon johdolla. Niesta on saamea ja tarkoittaa ruokaa, ravintoa. Ritva otti kumppanikseen Pirkko Hännikäisen ja yhdessä tämä kaksikko on kunniakkaasti hoitanut ravintopuolen erinäisin herkuin. Jäsenmäärämme on vakiintunut n. 80 henkeen, joita enemmän tai vähemmän aktiiveja mukana olijoita . 15 henkeä. Osallistumis % on siis noin 20, mikä lienee suomalaista keskitasoa.

20 vuotta yhdistyksemme toiminnassa on mennyt nopeasti ja uskon, että meillä kaikilla on repussamme mukavia muistoja yhteisistä hetkistämme ja retkistämme. Vaalikaamme niitä ja pitäkäämme kunnostamme hyvää huolta niin, että jaksamme vielä pitkään nauttia Suomen ainutlaatuisesta luonnosta kaikkina vuoden aikoina.

sidebar2

sidebar3

Copyright © 2019 lempaalansamoojat.net. Kaikki oikeudet pid√§tet√§√§n.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.